HØSTENS SKYHØYE HØYDEPUNKT

Jaktstart 2018

Noen hunder har ligget på lading hele høsten, Tia er i god form, men har ikke sett ei rype på ukesvis, jeg har skutt litt på bane og nå er vi uansett klare for jaktstart. Veldig klar! September og ei ferieuke på vidda med familie og gode venner, gode hunder og rypejakt er høstens skyhøye høydepunkt. 


Overlast? Neida, det ser bare slik ut med mye volum. Husk redningsvest med god bæreevne!!!

I år har FeFo satt kvota til fire ryper/dag og vi var spente på om det var bra med ryper i vårt terreng. Vi har hørt veldig svingende forhåndsrapporter fra ulike områder av Finnmark. Noen sier de har vasset i fugl og andre mener det er "Svart hav". Uansett kvote, så er tur det aller viktigste for meg, men det setter selvfølgelig en ekstra piff på stemninga hvis man i det minste får sett ryper på rypejakt liksom.


Leiren ferdig rigget og komfortsonen er inntatt.
Varmt og godt i baken med dununderlag i stolsettet til Exped.

Alt av duppedingser var toppladet og i tillegg hadde vi med et bilbatteri for opplading av GPS, hundepeilere, telefoner, hodelykter og annet som kan være kjekt å ha med på tur. Vi hadde med parafinovn til lavvoen i tilfelle dritvær og gapahuk for å nyte utelivet. Slik kan man ha det, når man ikke skal bære alt utstyret. Pakkelisten min ligger her: Klar til jaktstart.



Det høres sikkert helt urimelig ut, men kaldt fatøl etter jaktdag er HELT KONGE!!!!!

Når jeg ikke skal bære bagasjen, så velger jeg å ta med mitt Exped Synmat 3D liggeunderlag. Det er varmt nok på denne årstiden og ytterkantene har litt ekstra høyde, så man ikke ruller av madrassen. Jeg har modellen LW(Long and Wide) for komfortens skyld. De smaleste liggeunderlagene er håpløse da man må justere og rulle for å holde seg på madrassen hver gang man skal snu seg i løpet av natta. Se for deg en hvalross som forflytter seg på isflaket! Jeg slapp med andre ord å føle meg som en hvalross på et svaiende isflak denne gang.


Her er det duket for prinsessesøvn:-)

Vi pakket ferdig og søndag formiddag dro vi på tur. Vi satte opp leir utenfor allfarvei og planla dagsturer derfra, - ny tur og nytt terreng hver dag! 


Gapahuken holdt regn og vind unna og lavvoen ble bare brukt som oppvarmet hundehus....

 Når det er flere som skal jakte sammen, så må man ta sikkerhet på det aller høyeste alvor!!! Det skal man selvfølgelig om man er alene også, det er våpen vi handterer, men det er allikevel større fare for vådeskudd når man er flere. Når flere går sammen, så må man ALLTID vite hvor de andre er. Enten får man gå på rekke, eller så må man gå i hver sin retning og møtes til lunsj.


Morgentåke før sola presser seg gjennom. Dagen ble helt nydelig.

Med jakthund, så kan man i teorien tusle med hagla på ryggen og lade våpenet når hunden har stand. Slik får man kontrollerte og rolige jaktsituasjoner. Men det kan jo hende at hunder går forbi ryper og man støkker fugl. Altså, ikke våre hunder da, men noen andre kan jo erfare slikt..... NJFF har mange introjakter over det ganske land for ferske jegere som ønsker å få en introduksjon til jakt, og der er sikkerhet et sentralt element. Husk: Alltid "Sikker bakgrunn", brekk hagla ved kronglete passeringer, når du tar pause og når du møter folk! 


Hundene skal også ha det varmt og godt på tur.

Jaktukas store overraskelse var at Andrea (dattera mi) fikk seg fri fra studier, heiv seg på fly til Alta, lånte seg bil, kjørte til Kautokeino og ble med på jakt fra torsdag til søndag. Hurra! Fugl fikk hun også.



Andrea med rypefangst.



Ojojo, her luktet det deilig rypelukt. Vanskelig å være hund og posere pent for fotografen da.


Jeg startet på første jaktdag med sylinder (ingen trangboring) i første løp og 3/4-boring i andre løp. Med sylinder og blyskudd ble det altfor mye spredning på haglskuren. Rypene 
gikk opp på litt langt hold, så med sylinder ble det bare på lykke og fromme om det ble treff eller ikke. Jeg skiftet første løp til 1/4 og kunne fra det av ikke skylde på spredning av hagl når jeg bommet. Sånn sett skikkelig urutinert å skifte shoke. 



Alternativ til å huske hva merkinga av shoker står for er å stikke en finger forsiktig nedi og finne ut hvilken som er trangest, eller å studere tykkelsen på godset ;-)  Litt upraktisk, men løsningsorientert!!


Værvarselet lovet oss bra vær de første dagene og deretter skiftende med litt regn og vind, så vi var rustet for allslags vær. Og det fikk vi... Men, det meste av regnet og vinden kom om nettene, så flere av dagene hadde vi virkelig drømmevær med solskinn og varm sønnavind toppet med nydelig fargepalett av høstfarger. 






 

Lunsjpause i lyngen og min nydelige svigersøster Maj-Liss venter på at kaffen skal bli ferdig.
Bålkaffe på tur er den beste kaffen i verden!



Lunsjpølser til ungdommene, og til oss ungdommelige ;-)


Matstellet på denne turen ble et helt eget eventyr. Det ble disket opp med det ene fantastiske måltidet etter det andre; Her nevnes grillet lam, indrefilet av rein med soppstuing, røkt elgkjøtt, hjemmelagde kjøttkaker med kålstuing, nyrørte tyttebær og poteter, skikkelig lapskaus og en helt fantastisk svinecaree med masse godt tilbehør og fløtegratinerte poteter. Jeg er dødsflink på potetskrelling!! Never change a Winning Team!






Så var det jaktutbyttet da: "Joda, jada, neida". Det varierte veldig hvor mye ryper vi traff på, tomt var det absolutt ikke, men noe kronår var det ikke på våre myrer. Nå er det fredag, nye jaktterreng og nye muligheter. 

#friluftsliv #jakt #fuglehund



Blogglisten


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Herremåltid med elgkjøtt

EXCELLENTE BRETON TIA

Sørøya i allslags vær